SAĞLIK

Türkiye’de sigaraya başlama yaşı 10’a düştü

Türkiye’de sigaraya başlama yaşı 10’a düştü. Uzmanlar birçok hastalığın sebebi olan sigara konusunda uyarıyor; sigara yaşının düşmesinde ailedeki eğitim ve arkadaş çevresinin etkisi var.

Türkiye sigara konusunda alarm veriyor. Ülkede sigara içme yaşı 10’a kadar düştü.

SİGARANIN ZARARLARI ERKEN BAŞLIYOR

Türkiye’de sigara kullanımının son yıllarda giderek arttığını ve bu alışkanlığın başlangıç yaşının ciddi şekilde düştüğünü belirten uzmanlar, sigaranın sinsi zararları konusunda uyarılarda bulunuyor.

Uzmanlara göre bunun en büyük sebeplerinden birinin de ailedeki eğitim ve arkadaş çevresi…

Sigaranın zararları, ağızdan alındığı andan itibaren başlar. Beyine gitmesi yalnızca 5-10 saniye sürer ve kan akımına geçerek vücutta değişiklikler oluşturmaya başlar. Sigara uzun vadede birçok sağlık sorununa yol açar, akciğer kanseri ve KOAH gibi hastalıkların yanında yaşam kalitesinin de ciddi şekilde düşürür. 

SİGARA BIRAKMANIN AŞAMALARI

Uzmanlara göre, sigara bağımlılığından kurtulmak bir yaşam tarzı değişikliği gerektirir. Sigarayı bırakmak isteyenlere Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz ilaç verilmekte. Sigara bırakma süreci, bireylerin motivasyonuna ve bağımlılık düzeyine göre şekillenir, kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanır. Ayrıca sigara bırakma sürecinde, motivasyonel görüşmeler ve irade de çok önemlidir.

EĞİTİM VE AİLE DESTEĞİ ŞART

Sigara kullanım yaşının her geçen yıl daha da düştüğünü belirten uzmanlar, 10 yaş civarındaki çocukların sigaraya başlamalarının temel nedenlerinden birinin eğitim eksiklikleri ve çevresel faktörler olduğunu belirtti. Dr. Ulu, ailelerin ve eğitimcilerin çocukları sağlıklı alışkanlıklarla desteklemeleri gerektiğinin altını çizdi. Eğitimde, spor yapma, kitap okuma gibi olumlu alışkanlıkların aşılanmasının çocukların sigara gibi zararlı alışkanlıklara yönelmelerinin önüne geçebileceğini söyledi.