Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye'nin hava kalitesini gösteren ‘Kara Rapor 2024’ü yayınladı. Rapora göre, hava kirliliğine yol açan partikül maddeler PM10 ve kanserojen PM2,5 İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenli ve yeterli ölçülmüyor.
İZMİR, ANKARA VE İSTANBUL'DAKİ HAVA KİRLİLİĞİ
Rapora göre, İzmirliler ulusal mevzuatın belirlediği 40 µg/m³ limitinin üzerinde kirli hava soluyor. Ankara ve İstanbul ise sınır değerlerde bulunuyor.
ÖLÇÜM VERİLERİ VE SAĞLIK ETKİLERİ
Hava kirliliğine yol açan partikül maddeler PM10 ve kanserojen PM2,5’in düzenli ve yeterli ölçülmediği belirtilen raporda, İstanbul’da 2022 yılı boyunca ortalama PM10 kirliliği 38,41 µg/m³ olarak kaydedildi. Bu değer, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kılavuz değerinin 2,5 katını aşıyor. Ankara’da PM10 yıllık ortalaması 39,25 µg/m³, İzmir’de ise 45,18 µg/m³ seviyesinde.
EGZOZ DUMANI MEME KANSERİNİ TETİKLİYOR
Raporda, egzoz dumanının meme kanseri riskini artırdığına dikkat çekildi. Fransa’da yıllık meme kanseri vakalarının yüzde 3,15’inin, trafik kaynaklı nitrojen dioksit (NO2) nedeniyle oluştuğu ifade ediliyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 92’sinden fazlasının DSÖ standartlarına göre kirli hava soluduğu vurgulandı.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE SONUÇLAR
ABD’de yapılan bir araştırmanın, PM2,5 maruziyetinin yüksek olduğu bölgelerde meme kanseri vakalarında yüzde 8 artış gözlemlendiğini ortaya koyduğunu belirtti. Hava kirliliğinin dünya genelinde ölümlerin önemli bir nedeni olduğu bilinmekte.