SAĞLIK

Uzmanlar uyardı: Çocukların yılda 6-8 kez hastalanması normal bir durum!

Kış aylarında soğuk hava, artan hava kirliliği ve kalabalık ortamlarda geçirilen sürenin uzaması nedeniyle çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğüne dikkat çekiliyor.

Özellikle kreş ve okula yeni başlayan çocukların ilk yıllarında, yılda 6 ila 8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmelerinin doğal kabul edildiği belirtiliyor. 

Antibiyotik kullanımında dikkatli olunmalı 

Enfeksiyon döneminde hastalığın viral mi yoksa bakteriyel bir kaynaklı olduğunun doktor tarafından değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Uzmanlar, viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu, bu durumun antibiyotik direncine yol açabileceğini ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini ifade ediyor. Bunun yerine, ateş düşürücü ilaçların ihtiyaca göre kullanılması, bol sıvı tüketilmesi, burun kanallarının açık tutulması ve yaşa uygun beslenme öneriliyor. 

Anne sütünün koruyucu etkisi 

Küçük bebeklerin bağışıklığını desteklemek için anne sütüyle beslenmenin önemi vurgulanıyor. Anne sütü, hasta olan annenin vücudunda üretilen koruyucu faktörleri bebeğe aktararak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca, solunum yolu enfeksiyonları sırasında bebeğin emme sıklığının artmasının doğal olduğu, bu dönemde bebeğin anne sütüyle bolca beslenmesinin iyileşme sürecine katkı sağladığı belirtiliyor. 

Hijyen alışkanlıkları ve bağışıklık sistemini güçlendirme 

Çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılması ve öksürürken ya da hapşırırken ağız kapatmayı öğrenmelerinin, hastalıkların yayılmasını önlemede etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca hasta çocukların okula gönderilmemesi, düzenli havalandırma yapılması ve nem oranının dengede tutulması gibi önlemler öneriliyor. Sigara dumanı ve hava kirliliğinden uzak durmanın da çocukların sağlığını korumada önemli olduğu ifade ediliyor. 

Hangi durumlarda doktora başvurulmalı? 

3 aydan küçük bebeklerde her ateşlenmede, daha büyük çocuklarda ise dirençli ya da yüksek ateş, halsizlik, beslenememe, sıvı tüketiminde azalma, nefes alma zorluğu, hırıltılı nefes veya uzun süren öksürük durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerektiği belirtiliyor. 

Hastalıkların önlenmesinde düzenli uyku, açık havada yapılan aktiviteler ve çocukluk çağı aşılarının ihmal edilmemesi gerektiği de uzmanların altını çizdiği konular arasında.