Beşinci toplantı ise 7 Kasım 2019 tarihinde Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) düzenlemiş olduğu “Suriye Petrolleri / ABD, Rusya ve Bölgesel Aktörlerin Hedefleri” başlıklı panel idi. Burada Prof Dr. Kemal İnat’ın moderatörlüğünde değerli konuşmacılar Suriye Geçici Hükümeti Maliye Bakanı Abdülhakim Almassrı, Suriye Geçici Hükümeti Üyesi Fatih Shaban ve ORSAM’dan Orhan Oytun’un değerli sunumlarını dinledim.
Bu paneldeki izlenimlerimi Suriye ile ilgili yazılarımda okuyucularımla paylaşmayı düşünüyorum. Burada sadece başlıklar ile yetinmek istiyorum.
Altıncı toplantı ise 8 Kasım 2019 tarihinde MÜSİAD’ın ev sahipliğinde European Academy for Islamic Finance and Economics’in (EAIFE) düzenlediği konferans idi. Burada bir çok ülkeden değerli yöneticilerin katıldığı çok sayıda sunumu izleme fırsatı buldum. Yabancı konukların Arapça konuşmalarını aynı SETA’da olduğu gibi tercümanlar aracılığı ile takip edebilme imkanı vardı. Bu nedenle bir hayli ilginç konuda en son gelişmelerden haberdar oldum.
MÜSİAD’ın ev sahipliğindeki bu uluslar arası topluluğun sunumları sadece bir makalede özetlenemez. Allah kısmet ederse özellikle “Katılım Bankacılığı” ve “Faizsiz Finans” konularında bazı makaleler yazmak istiyordum. Bu konuda kongreden çok istifade ettiğim sunumlar oldu. Lakin başka çalışmaları da gözden geçirmem gerekiyor. Örneğin kira sertifikaları (SUKUK) bahsinde faiz hassasiyeti konusunda olumsuz yaklaşımları dinleme fırsatı buldum. Bu konuda bir hayli araştırma yapmam gerekiyor. İnşallah Rabbim fırsat verir.
Kısaca söylemek gerekirse son bir ay içerisinde çok yoğun bir düşünce-fikir iklimine girdim. O kadar çok yazı yazacağım konu var ki; hangisinden başlayacağımı ben de merak ediyorum. Bu konular hiçbir gazetede rastlayacağınız cinsten yazılar olmayacaktır. Çünkü ekonomi alanında ve faiz hususunda; İslami hassasiyetler ne yazık ki göz ardı ediliyor. Hâlbuki en çok bu konularda makaleler yazmak icap ediyor, vesselam…
Kongre ve seminerlerle dolu bir ay (2)
Vehbi Kara
Yorumlar