Li-Fi kızılötesi ışınlarla Wi-Fi radyo sinyalleriyle çalışıyor. Hayatımıza yeni giren Wi-Fi’nin yerini alacak geleceğin teknolojisidir. Teknolojik gelişmeler, yaşamın bütün alanında varlığını sürdürürken insanı bu alana hızla çekmektedir. Asgari ölçüde internet kullanımının bulunduğu her yerden gelişen en son teknolojiyi takip etmek ve haberdar olmak çok kısa sürelerde gerçekleşmektedir.
Li-Fi (Light Fidelity) Nedir?
Son zamanlarda iletişim sektörüne yeni eklenen Li-Fi kablosuz iletişim bugün internet bağlantısı gerçekleştirilen Wi-Fi bağlantısının her anlamda çok daha gelişmiş bir modelidir. Bugün Wi-Fi yani hücresel internet kısa vadede Li-Fİ yani optik kablosuz iletişim biçimine dönüşecek ve kısa sürede hücresel interneti geride bırakacağı söylenmektedir. Bütün alanlarda olduğu gibi bilişim alanında da bilimsel gelişmeler bir öncekinin daha gelişmişini sunmaktadır. Li-Fi teknolojisi, Wi-Fi den farklı olmasına rağmen bir takım benzerlikler göstermektedir. Li-Fi bağlantıları da kablosuz ancak, ışık dalgaları ve kızıl ötesi ışınlar kullanılarak gerçekleşecektir.
Teknik Ayrıntıları
Öncelikle, Li-Fi teknolojisi OWS denilen ve LED ışığının aktif olarak kullanıldığı yeni nesil bir teknolojidir. Bilişim sektörünün geniş bir Pazar ayırdığı Li-Fi teknolojisi şimdiden hedef kitlesini ve uzun vadede ekonomik hedeflerini belirlemiş durumdadır.
Li-Fi bilişim teknolojisinin insan yaşamına getireceği farklı ayrıcalıklar;
• Uçaklarda ve uçuş sırasında güvenle kullanılacak olması
• Li-Fi bilişim teknolojisinde parazit bulunmadığından özellikle hastanelerin cerrahi işlemlerinin yapıldığı ameliyathanelerde rahatlıkla kullanılacak olması
• Elektromanyetik bakımdan hassasiyeti bulunan bütün alanlarda kullanacak olması
Bilgisayara bağlandıktan sonra saniyeler içinde kurulumu tamamlanan internet bağlantısı, maksimum 23 Mbps hıza ulaşmanızı sağlıyor. Fakar CES fuarında tanıtılan bu ürünün hızı bilinçli olarak yavaşlatıldı.
Oledcomm, MyLiFi ürününü tanıtırken iki temel fark üzerinde duruyor. Birincisi, radyo sinyallerinin sağlığa verdiği zararlardan uzak olması. Eğer bu konuda endişeniz varsa ilerleyen dönemlerde olmayacak. Aslında Li-Fi adı verilen bu teknoloji yeni değil. Oledcomm adlı bir şirket, ilk defa tüketicilere sunulacak bir cihazda bu teknolojiyi hayata geçirdi. MyLiFi adını verdiği ürün bilgisayarınızın USB portuna takılan bir lamba ve internet bağlantısını bu lambayla sağlıyorsunuz.
Ürünün tasarımında bulunan anten mantığı ise tamamen görsellikten ibaret. Günümüz bilgisayarları kızılötesi ışıklar üzerinden ağ bağlantısı sağlamak için üretilmediğinden lambadan veri transferi yapabilmek için onu bilgisayarınıza bağlamanız gerekiyor.
Li-Fi (Light Fidelity) Teknolojisi
İsmail Çetiner
Yorumlar