Türkiye’de okul sosyal hizmetine ilişkin teorik nitelikli girişmeler bulunmakla beraber ne yazık ki uygulamada bir ilerleme sağlanamıyor. Oysa eğitim-öğretim kurumlarında yaşanan veya yaşanma ihtimali bulanan sorunlara yönelik gerek öğretmenlerin gerekse diğer meslek elemanlarının zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını belirtmek gerekiyor. Eğitim-öğretim kurumlarında sosyal hizmet alanına ilişkin oluşan sorunların çözümünde aldığı eğitim ve yetkinlikler itibarıyla etkin olacak personel, sosyal hizmet uzmanlarıdır.
Psiko-sosyo-ekonomik sorunlardan dolayı öğrenciler kolayca etkilenip bu durumu da okullarda derslerine, sosyal çevresine ve akranları olan arkadaşlarına olumsuz bir şekilde yansıtabiliyor. Bazen de okul dışındaki kötü niyetli insanların ilk hedefleri bu çocuklar oluyor. Rehber öğretmenlerin çalışma alanında ve görev kapsamında tüm bu olumsuzluklar yer almıyor veya yetersiz kalabiliyor. Sosyal hizmet uzmanı olan bir okulda sorunlara temelden (çocukluk çağından) müdahale edilmesiyle her yönüyle sağlıklı birey, sağlıklı aile ve sağlıklı toplumun oluşmasına önemli bir katkı sağlanabilir.
Sorumluluklarına ve eğitim yaşamlarına yapacağı katkı sosyal hizmet alanının önemini daha da öne çıkarabilir. Okul sosyal hizmeti, eğitim-öğretim sürecindeki tüm öğrencileri çevresiyle birlikte değerlendirmeye alarak hizmet sunabiliyor. Zira öğrencilerin karşılaştıkları veya karşılaşacakları sorunlar sadece öğrencilerden kaynaklı olmayabilir. Mevcut sorunlara bir bütün olarak bakıldığında veya bu sorunlar birlikte değerlendirildiğinde sonuca ulaşmak daha da kolay olacaktır. Sosyal hizmet alanı öğrencilerin sorunlarının çözümünü sağlayarak okul başarısını güçlendirmeyi ve sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmayı amaç ediniyor.
Okul sosyal hizmeti, eğitim-öğretim kurumunun içini ve dışını öğrenci merkezli olarak değerlendirebiliyor. Diğer bir ifade ile okul sosyal hizmetinde görevli sosyal hizmet uzmanı ebeveyn- çocuk, mahalle-okul, ebeveyn-okul gibi olguları birlikte ele alabiliyor. Bu haliyle okul sosyal hizmeti eğitim-öğretim sisteminin bir parçası haline gelmekte ve öğrenciyi temel alarak eğitim ve öğretimi aksatan sorunlara (elbette sosyal hizmete ilişkin olanlara) karşı çözüm olabilecek projeleri gerçekleştirmeye çalışıyor.
Okul sosyal hizmetinin başarılı olması için her eğitim öğretim kurumunda bir sosyal hizmet uzmanının düzenli olarak istihdam edilmesi ve kendisine uygun çalışma ortamının sağlanması gerekmektedir. Sonraki yazımızda mevcut pilot uygulamalara ve etkilerine değineceğiz.