Alerji, günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu.  Burnumuzun akmasından nefes alma zorluğuna, ciltte döküntülerden gıda intoleransına kadar pek çok farklı şekilde hayatımızı etkileyebiliyor. Bu alerjik reaksiyonların nedenini belirlemek için ise en sık başvurulan yöntemlerden biri 'deri testi' oluyor. 

VM Medical Park Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Çimen'in açıklamalarıyla, deri testini yakından inceleyelim: 

Alerjik deri testi,  alerjik rinit, astım, besin alerjileri, ilaç alerjileri gibi alerjik hastalıklara neden olan maddelere karşı hassasiyetinizi ölçmek için uygulanan bir test. Bu sayede  hangi maddelere karşı duyarlı olduğunuz ve alerjik reaksiyonlarınıza neyin sebep olduğunu öğrenebiliyorsunuz.

Deri prick testi olarak da bilinen bu test,  cildinizin belirli bir bölgesine, numaralandırılmış steril iğnelerle küçük çizikler açılmasıyla yapılıyor. Her çizik, alerjen olarak kabul edilen belirli bir madde ile damlatılıyor. Ardından,  cildinizdeki tepkiler, kızarıklık, şişlik veya kaşıntı gibi belirtiler açısından değerlendiriliyor. 

Doç. Dr. Çimen, deri testinin alerjileri  "alerjenlere maruz kalmadan önce belirlemek için güvenli ve etkili bir yöntem" olduğunu belirtiyor.  Deri prick testi gibi bazı testler sonuçları  kısa sürede verirken,  kan testleri  sonuçlarının çıkması biraz daha uzun zaman alabiliyor.  Ancak test sonuçlarının doğruluğu  birçok faktöre bağlı.   Örneğin,  kişinin kullandığı ilaçlar,  cilt durumu ve daha birçok faktör test sonuçlarını etkileyebilir.

Doç. Dr. Çimen, deri testinin  çeşitli alerjik reaksiyonların nedenini belirlemeye yardımcı olduğunu vurguluyor.  Test,  havada bulunan maddelere karşı duyarlılık (polen, toz akarları, hayvan tüyleri, küf mantarları, kokular), gıda alerjileri, ilaç alerjileri gibi birçok alerjik reaksiyonun teşhisinde  kullanılabiliyor.  

Deri testinin  tüm hastalar için uygun olmadığını da hatırlatmak önemli.  Şiddetli egzama veya dermatit  geçiren, uzun süreli antihistaminik kullanan, hamile veya emziren kadınlar, şiddetli alerjik reaksiyon hikayesi olan  veya belirli bir ilaç veya maddeye alerjisi bilinen kişiler  deri testinden  kaçınmaları gerekebilir.