Her fırsatta tedarik zincirinin bozulduğunu belirten esnaf kesimi nasıl oluyor maliyetinin kat kat üstü fiyatlarla satış yapıyorlar. Zincir marketlerin hemen her gün ceza yediği ülkemiz de raf fiyatları neden sürekli değişiyor. Sokaktaki insanlara ‘artık zamlardan bıktık’ dedirttiler bu süreçte…
Hemen canlı bir örnek. Yiyecek, içecek sektörü hiçbir zaman patlamadı, patlamaz. Pandemide de hiç zarar görmeyen sektör yiyecek içecek sektörü oldu. Eğer sipariş usülü de işin içine girdiyse ki, girdi yiyecek sektörü fire vermeden, üstüne koyarak katladı. Öyle katladı ki kat kat oldu dedirtecek kadar.
Hemen hemen hepimizin sabah kahvaltısını geçiştirdiği yaşamımızda sabahları 1 veya 2 poğaça yiyebiliyoruz. Üstünü de yiyenler bir süre sonra pişman oluyor kilo sorunu yaşadıkları için. Bundan çok değil 1 yıl önce 3 lira civarında olan poğaça günümüzde farklı yerlerde 7,5 ile, 15 TL arasında satılıyor. Lüks yerlerde 15 TL anladım ama işe giderken mahallemizin pastanesinde poğaça nasıl 12.5, 13 TL olur.
Bu işlerin imalathanesinde çalışan bir arkadaşım anlattı. Bir poğaçanın maliyeti taş çatlasa 2,5-3 TL’dir. Unu, suyu, mayası, tuzu, pişmesi falan. Zaten 60 gram. Bir çuval undan çıkacak poğaça sayısını siz hesap edin.
Ya demek ki dedim. Bir poğaçadan 10 TL’ye yakın bir kazanç. Pastanenin ya da fırının günde bin, 2 bin poğaça sattığını düşünün. Bunun yanında sattıkları. Böreği çöreği, içeceği.
İnanın insaf diyesi geliyor insanın. Daha önce de belirtmiştim. Bu içme suyu tedarikçilerini anlamadım diye.
Aynı durum sucularda da söz konusu idi. 1 yıl önce 5 litresi 3 TL olan suyun fiyatı marketlerde söz birliği etmişçesine 16,5 TL. Ya hepinizin kalitesi aynı mıdır? PH dereceniz, tesisleriniz, maliyetleriniz, rafa kadar gelinceye kadar tedarik yolculuğunuz.
Çocuklarım dondurmayı kağıt helva içinde yemeyi çok sever. Geçen bir zinir marketten 4 adet kağıt helva aldım. Tanesi 7,5 TL’den 30 TL. Kasada benden istenen para 39 TL. Baktım fişe kağıt helvaların tanesi 9.75 TL yazıyor.
Dedim rafta bunların fiyatı 7,5 TL. Kasiyer efendim kem, küm…
Tamam dedim. Ya kasayı düzeltin, ya rafı düzeltin. İkisi bir olsun.
Yaptığınız alışverişlerde ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edin
Yaptığınız alışverişlerden sonra kasa fişini almayı unutmayın.
Yaptığınız alışverişlerden sonra kasa fişiyle ürünlerin fiyatını kontrol edin.
Yaptığınız alışverişlerden sonra aldığınız kasa fişini bir müddet saklayın. Ne olur, ne olmaz…
Yeniden görüşmek üzere. Hoşcakalın…