Sahur Yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.v) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir
Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.
“Sahura mutlaka kalkılmalıdır. İmsakten önce Besmele ile kalkıp duâ ve şükürden sonra ağız misvâklanmalı, abdest alınmalıdır. “Teheccüd Namazı” kılınmalıdır. Sahur yemeği mutlaka yenilmeli, hiç olmazsa su içilmelidir. Lakin gündüz bir şey yenilmeyecek diye mide tıka-basa doldurulmamalıdır.
Yemeği müteakip dua etmeli, el-ağız yıkanılmalı, dişler misvaklanmalı ve oruca niyet edilmelidir. Sabah namazına kadar uyumadan zikir ve münacatla meşgul olunmalıdır. Sabah namazının sünnetini evde kılıp, camiye gidilerek cemaatle namaz eda edilmelidir.
Sahur gecenin son üçte birlik vakti olup oruç tutan kişinin bu vakitte sahura kalkıp bir şeyler yemesi müstehaptır. Bazıları sünnet olduğunu söylemişlerdir. Amr b. El-As (r.a.)’den şöyle dediği rivayet edilmiştir:
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurdu: “Bizim orucumuzla Ehl-i Kitab’ın orucunu ayıran sahur yemeğidir.” (Nesai)
Enes b. Malik (r.a.)’den şöyle dediği rivayet edilmiştir: Peygamber (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurdu: “Sahura kalkın. Çünkü sahurda bereket vardır.” (Buhârî)
Sahuru geciktirmek, iftarı acele etmek müstehaptır. Ebu Zer (r.a.)’den Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Ümmetim sahuru geciktirip, iftarı acele ettikçe hayır üzere olmaya devam ederler.” (Ahmed b. Hanbel)
Ayrıca sahurda yemek, gün içerisinde oruç tutmaya yardımcı olur. İbn Abbas (r.a.)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Gündüz uykusuyla (öğlen önce veya sonrasındaki uyku) gece kalkabilmeye, sahur yemeği ile de gündüz orucuna yardım alın.” (Taberânî)
Şayet fecrin doğduğundan şüphe ediyorsa yememesi müstehaptır. İmam Ebû Hanife ve İmam Ebû Yusuf’tan böyle rivayet edilmiştir. Bu fetvanın gerekçesi olarak şu hadis-i şerif delil getirilmiştir:
Hasan b. Ali (r.a.)’den şöyle dediği rivayet edilmiştir: Ben Peygamber (s.a.v) Efendimiz ’den şunu ezberledim: “Seni şüpheye sokanı terk et, şüpheye sokmayana yönel.