Değerli okurlarım, bir seçimi daha atlattık. Bu seçimin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bir yazı dizisi hazırlıyorum. Mutlu aile olmanın sırlarını anlatacağım. İlk yazımı ‘eş seçimine’ ayırdım. Umarım faydalı olur. 
Ebu Hüreyre’den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurdu: “Kadın dört sebepten biri için alınır: Malı, soyu, güzelliği ve dindarlığı. Sen (diğerlerini geç), dindar olanı seç. (Aksi halde) sıkıntıya düşersin.” (Buhârî, Nikâh 15, Müslim, Radâ 53) 
Eş Seçimi Neden Önemlidir? 
Peygamber efendimiz (sas) buyurur ki “İmkânı olan gençler hemen evlensin”. Evlenmek kutsal ve çok önemli bir hayat seçimidir. İnsanın dünya ve ahiretini etkileyen çok önemli bir seçimdir. Bunun için doğru eşi bulmak ve doğru eşi seçmek elbette ki çok önemlidir. 
Eşine karşı iyi davranışlarda bulunmak, bir sadaka ve bir ibadettir. Burada sözü edilen eş kavramı sadece kadın veya erkek için değildir. Her ikisi için geçerlidir.
Efendimizin (sas) şöyle bir hadis-i şerifi vardır; “Öyle günahlar vardır ki, onlara ne namaz, ne oruç, ne de hac kefaret olabilir.” Sahabe-i Kiram, Efendimiz (sav) e sordular: “Peki onlara ne kefaret olur Ya Resulallah!”. Peygamber (sav) Efendimiz: “Onları ancak çoluk çocuğunun geçimini helal yoldan temin etmek için çalışmak affettirir, siler götürür.” buyurdular. Ailenin nafakası için çalışmak, kişiye ibadet gibi sevap kazandırır. 
Eş seçerken, çocuklarımıza anne veya baba seçiyoruz. Çocuklarımızın üzerimizdeki haklarından bir tanesi de iyi bir anne/baba seçimidir. Aksi halde kıyamet gününde çocuklar davacı olabilecektir. 
İşte eş seçmenin önemi burada ortaya çıkıyor. Hem dünya saadetimiz hem de ahiret mutluluğumuz için iyi bir eş seçmek önemlidir. 
Kısacası seçtiğimiz eşimiz bizleri ya vezir yapacaktır ya da rezil edecektir. 
Eş Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz? 
Eş seçiminde evlenecek kişiler birbirine denk olmalıdır. Bu denklik meselesini genel olarak üç bölüme ayırabiliriz. 
1. Dinde denklik 
2. Ailelerin ekonomik denkliği 
3. Eğitim, kültür ve anlayış yönünden denklik 
Peygamber efendimiz (sas) dinde denkliğe çok önem vermiştir. Dolayısıyla ön planda olması gereken denklik dinde denkliktir. Aileler evlilik münasebetiyle gelen kişilere sordukları sorular maddiyatıyla alakalı olmaktadır. Ne kadar kazandığı, ev ya da arabasının olup olmadığı... Dini ve ahlaki değerler öne çıkmıyor. Ve bu oldukça zararlı bir anlayıştır. 
Efendimiz (sas) tavsiyesi ise dindar ve güzel ahlak sahibi olanıdır. Kişi sadece zengin olduğu ve soyu için evlendiği takdirde sorun yaşar. Bu soyluluğun ve zenginliğin verdiği güç ile eşini ezebilir ve başa kakabilir. Bu erkek ve kadın için de gerçerlidir.
Bu noktada denklik oldukça önemlidir. Düşüncelerimizin, ahlakımızın ve hayata bakışımızın birbirine uyum içerisinde olması gerekiyor. 
Eş Seçiminde Aileye Düşen Görevler 
Anne babalar çocuklarının evleneceği kişileri araştırması gerekmektedir. Araştırma sonucunu çocuklarıyla paylaşmalıdır. Araştırma sonucu kötüyse;  ‘evladım, şu özellikleri bizimle çatışabilir, uyuşmayabilir’ diyerek anlatılmalıdır. Kendi tecrübelerini de aktarabilmelidir. Bu tavsiyeler sadece yol göstermek amacıyla olmalıdır. Ve yine de karar senin diyerek gençleri motive etmeliyiz. 
Araştırma sonucu iyi ise, kolaylık sağlanmalı. Çocukların gönlü olması halinde yardım sağlanmalı. Zorlaştırılmamalı. Bu haftalık yazımın sonuna geldim. Selam ve dua ile…