Namaz Kılmanın Önemi Allah Teâlâ’ya kulluk yapmak için yaratılan insan, bu temel görevini yerine getirirse dünyada ve âhirette huzur ve mutluluğa kavuşur. Zaten yaradılış gayemiz, Allah’a kulluk/ibadet yapmaktır. İlk görevimiz, Allahın varlığına birliğine, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in peygamberliğine inanmaktır. İmandan sonra, ikinci görevimiz namaz kılmaktır. Çünkü namaz dinin direği, ibadetlerin en üstünüdür. Yüce Allah'a karşı en önemli ibadet görevimiz günde beş defa kıldığımız namazlarımızdır. Namaz Allah’ı sevmenin ve ona samimiyetle bağlanmanın bir göstergesidir. Namaz insanı Allah’a yaklaştırır. Yüce rabbimiz bize " Secde et ve yaklaş" (Alak/19) buyurur. Demek ki Allah'a yaklaşmanın en iyi yolu secde etmektir, yani namaz kılmaktır. Namaz, "dinin direği" (Tirmizi, İman 8) , "mü'minin mi'racı" ve "cennetin anahtarı" (TirmiziTaharet 3) dır. Allah katında en sevgili amel odur. Peygamberimizin "gözümün nuru" (Neseî, Nisa, 1) dediği ibâdet yine namazdır.

Namaz Kılmanın Faydaları Namaz kılmanın, maddî ve manevî pek çok faydaları vardır. Çünkü Allah Teâlâ, bizlere yararı olmayan hiç bir şeyi emretmemiştir. Zira Allah Teâlâ hiç bir şeye muhtaç değildir. İhtiyacı olan biziz, yapılmasını istediği her şeyde bizler için pek çok faydalar vardır. Peygamber (s.a.s.) herhangi bir işten dolayı sıkılır ise, hemen namaza koşardı (Ebû Dâvûd, Tetavvıf 22). Namaz, insanı sıkıntı ve üzüntüden korur Namaz hastalıklarımıza şifa kaynağıdır ve kalplere huzur verir. Tabiî ki namazı adabına uygun, dosdoğru kılmak gerekir. “Mü’minler, gayba, inanırlar namazı dosdoğru kılarlar” (Bakara, 2/3) İbadetlerin bir hedefi de, insanı ruhen ve bedenen sağlam tutmak, ruhi ve bedeni hastalıklara karşı korumak. İnsanın bedeninin gıdaya ihtiyacı olduğu gibi, ruhunun da gıdaya ihtiyacı vardır. Ruhun temel gıdası namazdır. İnsanın bedeni çeşitli kirlerle kirlendiği gibi ruhu da kirlenir. Namaz bu her iki kiri de temizler. Namaz insanı yalnızlık duygusundan kurtarır. Günde en az beş defa tekbir alırken dünyayı ve içinde bulunanları arkasına atan, bu hareketiyle en azından şunları demek ister: Bütün dünya bir yana olsa bana Allah`ım yeter.

Ben ondan başka boyun eğecek kimse tanımıyorum. Zaten Müslüman’ın hayatı ezanla başlayıp namazla biter. Doğunca kulaklara okunan ezanla başlayan ve ölünce üzerine kılınan namazla noktalanan bir hayattır bu. Namaz Miraç hediyesi olmakla, mü`minlerin Miracı sayılmıştır. Yani namaz insanı manâ âleminde alabildiğine yükselten bir asansördür. Allah’a yaklaştıran ve onun sevgisine sebep olan çok önemli bir ibadettir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurur: "Namazı kılacağın zaman, dünyaya veda edecek olan biri gibi (son namaz gibi) kıl.” (İbn Mâce, Zühd; 15) Görüldüğü gibi, bu hadiste namazı dosdoğru kılmamız isteniyor. Hz. Ömer (r.a.) şöyle demiştir: Beş vakit namazda dikkatli ve devamlı olanlara Allah dokuz iyilik bahşeder: 1.Allah onu sever, Sağlıklı bir bedeni olur, Melekler onu korur, Evine huzur ve bereket gelir, Yüzünde, iyi ahlâk sahibi dindar insanların karakteri belirir, Allah onun kalbini yumuşatır, Kıyamet gününde sırat köprüsünden şimşek hızıyla geçer, Allah onu cehennem ateşinden korur, 9.Allah onu cennette, “Onlar için artık ne korku vardır, ne de üzüntü” (Bakara, 2/38) müjdesine ermiş insanlara komşu yapar. Namaz, Huzur ve Mutluluk Verir Namaz, bizi yaratan, yaşatan, sayısız nimetleri veren Yüce Allah'a karşı bir kulluk görevimizdir.

Namaz, insana asıl vazifesini ve bu dünyaya geliş amacını her gün beş defa hatırlatan bir ibadettir. Namaz ruhlarımızın gıdası, gönüllerimizin huzur ve mutluluğu, maddî ve manevî sıkıntılarımızın ilacıdır. Namaz, Yüce Allah’ın ihsan ettiği sayısız nimetlerine şükürdür Namaz kılanlar, Allah'ın emrini yerine getirmiş, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmış, dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşmuş olurlar. Namaz hayatımızı düzene sokar. Namaz insanı her türlü kötülüklerden ve ahlaksızlıktan korur. Namaz insan zihnini dinlendiren ve streslere karşı koruyan en mükemmel faaliyettir. Namaz üzüntülü anlarda Müslüman’ın sığınağıdır. Namaz kalbimize huzur ve mutluluk verir. Namaz, kişiyi Allah’a yaklaştırır ve cennete götürür. “Haberiniz olsun; kalpler yalnızca Allah’ın zikriyle (namaz kılmakla, kur’an okumakla) huzur bulur.” (Ra’d, 13/28) Hz. Peygamber (s.a.s.): “Ya Bilal, kalk! Bizi namazla rahatlat” buyurmuştur.” (Ebu Davud, Edeb 86) Namaz, kişiyi rahatlatır, huzur ve mutluluk kazandırır.