Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun dün ilk kez telaffuz etti Türkiye’nin yeni hakkını. Siber vatan. Altun, “Instagram erişimiyle ilgili Türkiye tüm platformlarda nasıl hakkını koruyorsa siber vatanda da haklarımıza, egemenliğimize sahip çıkmak zorundayız.” dedi.

INSTAGRAM AÇILMALI MI?

Daha önce de sosyal medya ile ilgili görüşlerimi defalarca belirtmiştim. Özellikle TikTok’un kapatılması gerektiği yönündeydi görüşlerim. TikTok’un Türk aile yapısını bozduğunu ve binlerce ailenin bu sosyal medya platformu yüzünden parçalandığını kaydettim. TV kadın kuşaklarında sosyal medya erozyonu yüzünden ekranlardan ailelerin zehirlendiğini söylemiştim. Ve bu zehirlenmelerin cinayetlere, katliamlara gittiği de aşikârdı. Şimdi ise Hamas lideri Heniyye’nin taziye mesajlarının kısıtlanmasıyla başlayan süreçte Türkiye’nin Instagram’ı erişime tamamen kapatması “doğru mu, yanlış mı”; kararı sorgulanıyor. Sosyal medyanın dünya üzerindeki etkisini bilmeyen yok. Ancak suyun musluğunu elinde bulunduranlar suyu istediği kadar açtığında su az veya çok akabiliyor. Bu da suyun erişimde etkisini artırıyor veya azaltıyor. Siz meselenizde istediğiniz kadar haklı olun. Ben haklılığınızı istediğim kitleye ulaştırıyorum diyor sosyal medya patronları. Onlar da çok iyi biliyorsunuz ki İsrail’e, siyonistlere hizmet ediyor. Şimdi durum bu kadar açık iken neden “Instagram’ı açalım mı, açmayalım mı?” diye tartışalım? Asıl onların bu kadar insana ihtiyaçları varken bizler neden onların tuzağına düşelim. Üstelik istenilen şartları da yerine getirmiyorlar.

E-TİCARETE ZARAR VERİYOR MU?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya platformu Instagram'a getirilen erişim engeli kararının, e-ticaret üzerinde olumsuz etkileri olabileceği yönündeki iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulundu önceki gün.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a işaret eden Bolat, söz konusu Kanun'da Trendyol, Hepsiburada ve Yemeksepeti gibi Pazar yerlerinin ve bu Pazar yerlerinde veya kendine ait elektronik ticaret ortamında kendi mal ve hizmetlerinin satışını yapan işletmelerin ticari faaliyetlerinin düzenlendiğini söyledi. Instagram gibi sosyal medya platformlarının, işletmelerin ve bireylerin mal ve hizmetlerinin tanıtımına olanak sağladığını ifade eden Bolat, şunları kaydetti:

"Mal veya hizmetin teminine yönelik sözleşme Instagram üzerinden yapılmıyor. Alım satım işlemi telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştiriliyor. Bu nedenle Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili Kanun kapsamında yer almıyor."

TÜRKİYE OYUN KURAN BİR DEVLET!

Türkiye tüm vatanlarda hakkını koruduğu gibi siber vatanda da hakkımızı koruyor. Türkiye artık oyuna katılan bir devlet değil, oyun kuran bir devlet. Etrafından dönen oyunlarla ilgili görüşlerini açıklayan bir devlet. Bazı ülkeler gibi kafasını kuma gömen bir devlet değil. Kumdan çıkarıp “Dünya 5’ten büyüktür!” diyen bir devlet. Bunu da her fırsatta haykıran bir devlet.

ARAMIZDAKİ İRLANDILILAR

Türkiye’nin İrlanda Cumhuriyeti maçı öncesi dönemin teknik direktörü Mustafa Denizli’nin kullandığı bu ifade her dönem içimizde var olduklarının kanıtı. Instagram konusunda bile gerçekler bu kadar açıkken Türkiye’yi oraya buraya şikâyet eden bu düşüncelerin kime hizmet ettiği belli değil mi? Bir devlet yönetimi halkının hakkını korumak için mücadele ederken yanlışlara imza atmış gibi lanse edilmesine “tuhaf” demek hafif kalıyor aslında.

Doğru doğrudur. Yanlış yanlıştır.

Dünya 5’ten büyüktür…