7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden İsrail katliamlarının durdurulması adına ilk defa büyük bir umut ışığı göründü. Katar, Mısır ve ABD arabuluculuğunda Hamas ile İsrail arasında devam eden ateşkes görüşmelerinde sona yaklaşılmış duruda. Taraflar serbest bırakılacak Filistinli isimlerin belirlenmesine ilişkin son görüşmelerini gerçekleştiriyor. Muhtemelen önümüzdeki günlerde, ilgili ateşkes anlaşması kamuoyu ile paylaşılacak ve süreç başlayacak.
Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından son yapılan bilgilendirmede İsrail’in 466 gündür devam eden Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 46 bin 707'ye, yaralı sayısının da 110 bin 265'e ulaştığı açıklanmıştı. Havadan, karadan ve denizden abluka altında tutulan, birçok bölgesi doğrudan İsrail tarafından işgal edilen Gazze’de tüm dünya bir soykırıma şahitlik etti. Maalesef ABD ve Batılı ülkerin desteği ile İsrail’i durdurmak mümkün olmadı. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararları, Türkiye dâhil çeşitli ülkelerin ekonomik ve siyasi yaptırımları da yeterli etkiyi üretemedi. İslam ülkeleri İsrail’e karşı kolektif bir yanıt dahi veremedi. Hizbullah ise İsrail’in kuzeyinde geç de olsa bir cephe açsa da İsrail’e yeteri kadar askerî açından zarar veremedi ve ağır kayıplarının ardından Gazze’den bağımsız olarak ateşkes anlaşması yapmak durumunda kaldı. Husiler hâlâ Kızıldeniz’de geçiş yapan gemilere ve İsrail’e yönelik zaman zaman saldırlar yapmaya devam ederken İran ise 2 kez füze saldırıları gerçekleştirip arından İsrail’e karşı yanıt vermemeyi tercih etti.
Sahada ise Hamas’a bağlı Kassam Tugayları ve diğer direniş unsurları savaşmaya devam ettiler ve İsrail’e yönelik asimetrik/gerilla tipi direnişten asla vazgeçmediler. İsrail ordusu sadece bu hafta içinde 20’den fazla elit askerini kaybetti ancak Hamas’a zarar veremese de sivil halka yönelik sistematik şekilde katliamlarına devam etti. 2 milyondan fazla insan işgal ve abluka altında çok zor şartlar altıda yaşam mücadelesi verdi. Şimdi nihayetinde bir ateşkes anlaşması ile bu soykırım ve işgalin sonlanması için bir ümit ışığı var. Esasında şu an hayata geçirilecek anlaşmayla hemen hemen aynı koşullarda çok sayıda ateşkes anlaşması girişimi daha önce de olmuştu ancak bu sefer Trump’ın doğrundan Netanyahu’ya yönelik baskılarının sonuç verdiği görülüyor. Trump, ABD Başkanlığı görevini devralmadan önce bölgede bir ateşkes anlaşmasının hayata geçmesine çok önem veriyordu ve bu bağlamda Netanyahu’ya sonuç alıcı şekilde baskı yapmış görünüyor. Netanyahu’nun ilgili ateşkes anlaşmasını kabule zorlanmasının arından ise kabinesinde ciddi çatlaklar oluşmaya başladı. Aşırı sağcı radikal siyonist Ben-Gvir, bu anlaşmayı bir teslimiyet anlaşması olarak lanse etti ve desteklemeyeceğini vurgularken diğer kabine üyelerine de çağrıda bulundu. Netanyahu’ya destek ise muhalefetten geldi. Ana muhalif unsurların tamamı ateşkes sürecini destekleyeceklerini duyurdular.
Birkaç güç içerisinde açıklanması beklenen ateşkes ve esir takasının her birinin 42 gün sürecek 3 aşamadan oluşması bekleniyor. İlk aşama, Hamas’ın İsrailli 33 esiri canlı veya ölü olarak teslim eetmesini içeriyor. Bu aşamada İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde girdiği çoğu bölgeden çekilecek ve her bir İsrailli esir karşılığında 50 civarında Filistinli mahkâm/esiri serbest bırakacak. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin 16. gününde başlayacak ikinci aşamada da Gazze'de tutulan İsrailli tüm esirlerin salıverilmesine dair kapsamlı bir anlaşma görüşmelerine geçilecek. Anlaşmanın üçüncü ve son aşaması ise Gazze Şeridi'nin yeniden imarını içerecek.
Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ilk gününden itibaren İsrail ordusu, yerleşim bölgelerinin dışına çekilecek. İsrail'in insansız hava araçlarının (İHA) uçuşları da günlük 10 saat duracak, esir takasının olduğu günlerde ise İHA'ların uçuşu 12 saat duracak.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesi de Gazze'nin kuzeyi ile güneyi arasındaki Netzarim Koridoru ve Gazze-Mısır arasındaki Philadelphi Koridoru (Selahaddin) dâhil olmak üzere aşamalı olarak gerçekleşecek. Ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasında İsrail ordusunun saldırılarının kalıcı olarak durdurulması ve Gazze'den tamamen çekilmesi ilan edilecek. Daha sonra Gazze Şeridi'ne açılan sınır kapıları yolcu ve ticari geçişlere açılacak. Ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinin hemen ardından Gazze yardım ulaşmasının önü açılacak ve Gazze'de altyapının yeniden imarı, elektrik ve su şebekelerinin inşası için çalışmalar başlayacak. Sonraki süreçte ise Gazze’de yeni bir sivil yönetim oluşturulacak.