Karadeniz'in hırçın güzelliğiyle harmanlanan Giresun, sadece doğası ve şahane mutfağıyla değil, uzun ömürlü insanlarıyla da dikkati çekiyor. TÜİK verilerine göre Türkiye'de en uzun ve kaliteli yaşayan insanların olduğu şehirlerden biri de Giresun. 100 yaş ve üzeri yaşayanlarda ise Türkiye ortalamasının üzerinde olan iller arasında yine Giresun bulunuyor.

Peki, Giresunluların uzun yaşamasının sırrı ne?

Huzurlu bir ortamda yaşamak, Giresunlulara uzun ve sağlıklı bir hayat armağan ediyor.

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre Giresun'un temiz havası, sağlıklı mutfağı, aktif yaşam tarzı ve stressiz ortamının olması uzun yaşamın bir sırrı olarak görülüyor. Yeşilin her tonunu barındıran bu coğrafyada âdeta şifa dolu bir hava var. Ayrıca Giresunlular, sofralarını doğanın cömertliğiyle donatıyor: fındık, hamsi, karalahana gibi... Her lokmada tazelik ve lezzet, her yudumda bir şifa var. Toprağın bereketiyle harmanlanan bu sofra sadece mideleri değil, ruhları da doyuruyor. Giresunlular doğayla iç içe yaşıyor, tarlalarda çalışıyor, yaylalarda geziyor, bu da onlara hem beden hem de ruhsal açıdan sağlık katıyor.

Giresun’un yeşil lezzetleri

“Bir doğa, lezzet ve gastronomi şöleni”

Geçen hafta sonu, Doğal Dükkân'ın kurucusu Şevket Alaattinoğlu'nun nazik davetiyle Giresun'da düzenlenen Yeşil Lezzetler Festivali'nin büyüleyici atmosferine ben de kapıldım. Özellikle havalimanından alarak sürekli yanımızda olan Çotanak Off Road araçları bizim için safari niteliğindeydi. Bu festival, Giresun'un doğa harikası ve zengin mutfak kültürüyle tanışmak isteyenler için gerçekten unutulmaz bir deneyimdi. Giresun Meydanı'na kurulan sergilerde yüzlerce çeşit yerel lezzet, ziyaretçilere âdeta bir lezzet şöleni yaşattı. Bölgenin büyüleyen eşsiz tatlarını ve turizm potansiyelini gözler önüne seren Giresun’un yeşil lezzetleri festivaline, Türkiye'nin dört bir yanından gazeteciler, şefler, yazarlar, influencer’lar ve fenomenler de katıldı.

Festival sayesinde Giresun mutfağı yeniden keşfedildi

Festival sayesinde Giresun'un organik tarım ürünleri ve doğal lezzetleri bir nevi yeniden keşfedildi ve bölgenin mutfak kültürü ve gastronomik zenginlikleri ortaya çıkmış oldu. Geleneksel tariflerle hazırladıkları yemekleri katılımcıların beğenisine sunan yerel şefler, ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi, bu lezzetlerin hikâyeleri ve yapım süreçleri de gözler önüne serilmiş oldu. Giresun’un Yeşil Lezzetleri Festivali, sadece yemek tutkunlarına değil, doğa ve kültür meraklılarına da hitap etti. Festival süresince düzenlenen atölye çalışmaları, kültürel etkinlikler, turistik turlar ve tadım etkinlikleri katılımcılara Giresun'un tarihî ve doğal güzelliklerini daha yakından tanıma imkânı sundu. Bu unutulmaz festivalde emeği geçen başta Giresun Valiliği, belediye ve Şevket Alaattinoğlu olmak üzere Duygu Cerit ve tüm Doğal Dükkân ekibine, Yetimoğulları Restaurant'tan Ergin Bey'e, Çotanak Off Road ekibine, konakladığımız Gaffaro Hotel’e, Amber Çay yönetim ekibi ve özellikle başkanı Hüseyin Bey'e teşekkür ederim.

Doğal Dükkân

Doğal Dükkân, çay-fındık üretimi ve satışı amacıyla 2008 yılında Tirebolu’da kuruluyor. 2011 yılında ise yine Tirebolu’da Karadeniz sahilinde onlarca dönüm üzerine, 300 kişilik ikinci şube açılıyor. Karadeniz yöresine özgü gastronomi kültürünü deneyimlemek, tarım destekli turizm ile bölgenin tanıtımını ve kalkınmasını sağlamak amacıyla kurulan bu şube de çok başarılı olunca 2017 yılında İstanbul Beykoz Kavacık’ta üçüncü şube faaliyete geçiyor. Doğal Dükkân, doğal ve organik ürünlerin bir araya geldiği, sağlıklı ve lezzetli seçeneklerin sunulduğu bir mekân. Giresunlu köylüler için "Doğal Dükkân", onlara gelir sağlayan bir projedir. Restoran, sebze ve meyveleri, bahçelerden toplayan köylülerden satın almaktadır.

Bu festival, Giresun'un turizm potansiyelini ortaya koymak ve bölgenin mutfak kültürünü tanıtmak için önemli bir adım olmuştur. Giresun'un lezzetli mutfağı, doğayla uyum içinde yaşamanın bir göstergesi olarak hafızalara kazınmıştır.

Karadeniz'in masalsı sofrası

Giresun mutfağı, sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlıklı da. Giresun mutfağında kullanılan ürünler, bölgede yetişen taze ve doğal ürünler. Yemyeşil yaylalara ev sahipliği yapan Giresun coğrafyasının bereketi, sofralara da yansıyor ve bölge mutfağı, eşsiz lezzetleriyle de gurme damakların ilgisini çekiyor. Giresun'da her mevsim farklı bir lezzet şöleni yaşanıyor; fındığı, böreği, pidesi, hamsisi, karalahanası, mısır ekmeği ve daha niceleriyle... Bu lezzetlerin her biri, sadece damak tadına hitap etmekle kalmıyor aynı zamanda Giresun'un kültürel mirasını da yansıtıyor.

Fındık:

“Giresun'un altın madeni”

Giresun'u anarken fındıktan bahsetmemek olmaz. AB coğrafi işaretli Giresun tombul fındığı, ilin en önemli tarım ürünü ve şehir ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Fındıktan sadece tatlılar ve kahvaltılıklar değil yemekler de yapılıyor. Dünyanın en lezzetli fındığı Giresun’da yetişiyor.

Laz böreği:

“Karadeniz'in efsanevi lezzeti”

Laz böreği, Karadeniz mutfağının en meşhur lezzetlerinden biridir. Muhallebisinin kıvamı, kararında şerbeti, yufkasının çıtırlığı ve hafif olmasıyla dilden dile yayılmış, bu Karadeniz’e özgü meşhur lezzetin şöhreti şehirler hatta ülkeler dışına çıkmıştır.

Hamsi

“Karadeniz'in hediyesi”

Hamsi, Karadeniz'e özgü bir balık türü ve Giresun mutfağında önemli bir yere sahip. Taze olarak ızgara veya tava yapılan hamsi, buğulama ve fırınlama gibi yöntemlerle de pişiriliyor. Hamsi tava, Giresun'un en sevilen lezzetlerinden biri.

Karalahana

“Karadeniz'in sağlıklı lezzeti”

Karalahana, Karadeniz mutfağında sıklıkla kullanılan bir sebzedir. Sarma, turşu ve çorba gibi birçok farklı yemeğin malzemesi olarak kullanılıyor. Karalahananın faydaları da oldukça fazladır. C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin olan karalahana, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor. Çorbası, yanında mısır ekmeği ile servis ediliyor.

Mısır ekmeği

“Karadeniz sofrasının temeli”

Mısır ekmeği, Karadeniz mutfağının temel gıdalarından biridir. Mısır unundan yapılan bu ekmek, fırında veya sacda pişiriliyor. Mısır ekmeği, kahvaltıda peynir ve zeytinle, öğle ve akşam yemeklerinde ise çeşitli lezzetlerle birlikte tüketiliyor.

Giresun ısırganı

“Yüksek antioksidan içerir”

Yörede yetişen çok faydalı bir bitkidir. Çorbası ve yemekleri yapılır. Giresun ısırganı 2022 yılında coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Yaprakları koyu yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür. Çiçekleri ise küçük yeşil renklidir. Coğrafi sınırda toprağın pH derecesinin 5-7, yıllık ortalama yağış miktarının 1.500 milimetre ve nem oranının ortalama yüzde 80 olması, Giresun ısırganının mirisetin ve naringin yönünden zengin olmasını sağlamıştır.

Giresun coğrafi işaretli gıda ürünleri

  1. Alucra oğlak kebabı

  2. Giresun fındık ezmeli kadayıf tatlısı
  3. Giresun fındık ezmesi
  4. Giresun ısırganı
  5. Giresun kalınkara fındığı/Giresun karası
  6. Giresun sivri fındığı
  7. Giresun tombul fındığı, aynı zamanda 21 adet AB coğrafi işaretli ürünlerimizden biridir. 
  8. Görele dondurması
  9. Piraziz elması
  10. Çamoluk şeker kuru fasulyesi
  11. Çavuşlu ekmeği
  12. Şebinkarahisar karadudu

Giresun'a yolunuz düşerse bu lezzetleri tatmadan dönmeyin. Giresun mutfağı, size Karadeniz'in misafirperverliğini ve sıcaklığını en güzel şekilde yaşatır.