Akdeniz'in bereketli topraklarında tropikal bir lezzet deryası ‘Alanya’

Alanya, Akdeniz'in berrak maviliğinin ortasında güneşle yıkanmış bir şehir. Bu ilçede her lezzet, bu sıcak topraklarda hayat bulan, insanın doğasıyla kurduğu eşsiz bir bağın tezahürü niteliğinde. Tropikal cennet sayılan bu bölgede yetişen her meyve, bereketli topraklarıyla insanın iç içe geçtiği bir hikâyenin lezzetli bir sayfası gibi. Bu meyveler, insanlığa sunulan bence en güzel hediyeler. Bu lezzetlerden alınan her ısırık ise bu muhteşem coğrafya ve kültürün bir araya geldiği bir gastronomik deneyim sunuyor.

Alanya Akdeniz'in tropikal kalbidir

Akdeniz'in maviyle yeşilin kucaklaştığı kıyılarında, sıcaklığındaki o sihirli dokunuşun yanı sıra tropik meyvelerin tatlı serinliğini de görebilirsiniz. Alanya, bitkilerinin karakteristik zenginliğini artırmanın yanında gastronominin hizmetine sunduğu meyveleriyle de bir nevi Akdeniz'in tropikal başkenti sayılabilir. Son dönemlerde sayıları hızla artan tropik meyveler, Alanya'nın küresel tarım sahnesindeki yükselişinin bir sembolü olsa gerek. Bu topraklar, geçmişte muzla başladığı yolculuğunu bugün ejder meyvesi, avokado ve mango gibi çok sayıda egzotik meyve ile sürdürmeye devam ediyor.

Tropikal Meyve Festivali

1-3 Kasım 2024 tarihleri arasında bu bereketli topraklarda hayat bulan Tropikal Meyve Festivali, mükemmel bir gastronomi şenliği olmasının yanında şehrin tarihi, kültürü ve gelecek vizyonunu bir araya getiren kapsayıcı bir etkinlik olarak öne çıkıyor. İçeriği, insan emeği ve kültürel zenginliğiyle nasıl bir bütün olduğunu gösteren bu festival nedeniyle Alanya’da, üç yıldır misafirlerine tropik rüyalar yaşatarak muhteşem tatlar ve anılarla dolu bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Festival, sadece tüketicileri değil, aynı zamanda üreticileri de bir araya getiriyor.

En lezzetli meyve festivali Alanya’da

Alanya Belediyesi’nin düzenlediği “Tropikal Meyve Festivali” için geçen haftalarda Alanya’daydım. Festival süresince desteklerini esirgemeyen, başta Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik olmak üzere Abdurrahman Açıkalın, Sevda Çapa ve belediyeden tüm yetkililere; ayrıca Haber Atölyesi‘nden Elif Özyıldırım ve Handan Kan‘a içtenlikle teşekkür ediyorum. Alanya’nın eşsiz doğası ve bereketli toprakları, bu yıl üçüncüsü düzenlenen festival ile bir kez daha gözler önüne serildi. Gerçekleştirilen etkinlik, sadece lezzet dolu bir şölen olmaktan öte Alanya’nın tarımsal zenginliği ve kültürel mirasını da ortaya koyuyor.

Festivalin en etkileyici yanı yerel üreticileri ziyaretti

İyi bir avokado üreticisi Feride’nin Bahçesi’nde, doğanın içinde nefis bir kahvaltıyla güne başladık. Ardından Anmey Global paketleme tesisini ziyaret ettik ve burada tüm sürece tanık olduk. Prof. Dr. Recep Keskin’in bahçesinde ise “Tropikal Atölye” tarzında 70’ten fazla meyve yetiştirdiği alanı inceleme şansımız oldu. Uyarlar Grup’ta muz sarartma fabrikasında, muzların nasıl olgunlaştığını gözlemledik. Akşam yemeğimizi ise Kaila Beach Hotel ‘de yedik ve burada tattığımız deniz balığı gerçekten eşsizdi. Ertesi gün, müze gezisi ile başlayan programımız, Alanya Kalesi ve kalenin içinde yer alan Mutfak Mirası Alanya’da yediğimiz yöresel tatlardan oluşan öğle yemeği ile devam etti. Ardından festival alanına geldik ve burada birçok firmayı ziyaret etme fırsatım oldu.

Alanya’nın kalbi tarımda atıyor

Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik’in festivaldeki konuşması, Alanya’nın tarıma verdiği önemi bir kez daha gözler önüne serdi. Festivalin, üreticilerin desteklenmesi ve gençlerin tarıma olan ilgisinin artırılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Özçelik; “Bu festivalle, Alanya’nın tropikal meyvelerle dolu bereketli topraklarının, ülkemizin ve dünyanın dikkatini çekmesini hedefliyoruz.” dedi. Tropikal Meyve Festivali, sadece yerel halk için bir tarım etkinliği değil, Alanya'nın tropikal gücünü gösteren ve uzaklardan gelen misafirler için de muhteşem bir program. Tarımın, kültür ve sanatla buluştuğu, kentin gastronomisine yeni bir soluk getirdiği ve ilçenin bereketli topraklarının her mevsimde zengin bir varlık gösterdiğini ortaya koyuyor.

Muzun doğduğu yer Alanya

Alanya, tarihi, doğal güzellikleri ve zengin kültürüyle bilinse de bu güzel beldenin bir sırrı daha var; muz. Alanya'nın bir simgesi hâline gelen ve aynı zamanda bu coğrafyanın ruhu ve insan emeğinin değerini yansıtan bir altın. Festivalin en dikkat çekici özelliklerinden biri, Alanya’nın yaşayan en büyük değerlerinden Eğitimci-Yazar ve Fotoğraf Sanatçısı Haşim Yetkin’in “Muzun Doğduğu Yer Alanya” sergisi oldu. Bu sergi, Alanya’nın muz tarihine ışık tutarken aynı zamanda ziyaretçilere görsel bir şölen sundu. Ayrıca festivaldeki en ağır muz tarağı yarışması ise eğlenceli bir rekabet ortamı açısından çok keyifliydi. 

Yerel lezzetler ve kültürel etkinlikler

Festival kapsamında düzenlenen atölyeler, yerel lezzetlerin keşfedilmesine ve kültürün yaşatılmasına önemli katkılar sağlıyor. Alanya’da yaşayan yerleşik yabancı şef Elena Vorontsova’nın “Alanya’nın Yeni Mutfağı” atölyesi, ejder meyvesi çorbası gibi farklı bir lezzeti katılımcılara tanıtması açısından çok anlamlı. Güzellik Uzmanı Suna Dumankaya’nın “Tropikal Güzellik Sırları” atölyesi ise doğal güzellik ürünlerinin hazırlanmasında tropikal meyvelerin kullanımını göstererek hem sağlıklı yaşama hem de doğal güzellik konularına dikkati çekiyor olması da bölge açısından çok değerli.

Özetle…

Alanya Tropikal Meyve Festivali, sadece bir festival değil, aynı zamanda Alanya’nın kültürel ve ekonomik yapısının bir parçası. Festival, tarımın geleceği için umut vadeden bir etkinlik olarak öne çıkarken aynı zamanda yerel lezzetlerin keşfedilmesi ve kültürün yaşatılması için de önemli bir platform oluşturuyor. Alanya’daki bu eşsiz festivalin, hem yerel halk hem de turistler için damaklarda unutulmaz tatlar ve anılar bıraktığını düşünüyorum.

Prof. Dr. Recep Keskin’in tropikal bahçesinde (Akademi) dikilmiş ve bir kısmını görebildiğim meyveler:

1.       Yöresel limon ve çeşitleri

2.       Parmak limon (finger lime)

3.       Buda’nın eli limonu

4.       Tahiti lime

5.       Kumkat limon

6.       Kaffir lime limonu

7.       Meyer zitrone (yediveren)

8.       Kanada grand (jumbo limon)

9.       Kanada orta

10.   Mexiko misket limonu

11.   Kıbrıs limonu

12.   Şahdok (greyfurt ailesi)

13.   Pemelo(greyfurt ailesi

14.   Kaymak meyvesi(feijos, sellowiana, guvastin)

15.   Sarı guava

16.   Çilek guava

17.   Armut guava

18.   Elma guava

19.   Fuerte avokado

20.   Ettinger avokado

21.   Has avokado

22.   Pinkerton avokado

23.   Bacon avokado

24.   Zutano avokado

25.   Clifton avokado

26.   Würz avokado

27.   İspanyol portakal

28.   İspanyol pembe portakal

29.   Papaya carıca ve çeşitleri

30.   Ejder meyvesi beyaz ve kırmızı

31.   Macadamia fındığı

32.   Pikant fındığı

33.   Karambola (yıldız meyvesi)

34.   Kamkat (portakal)

35.   Keçiboynuzu, aşılı

36.   Nar çekirdekli kınagiller familyası

37.   Nar çekirdeksiz

38.   Zeytin ve çeşitleri

39.   Passiflora edulis

40.   Passiflora medizin

41.   Mango

42.   Liçi (lychee)

43.   Longan (ejdera gözü)

44.   Water apple

45.   Kahve, (arabica)

46.   Marula (amarula) alkol ağacı

47.   Ayva tüysüz

48.   Alanya muzu

49.   Trabzon hurması sade

50.   Trabzon hurması kaka

51.   Demirhindi meyvesi

52.   Moringa, Medizin bitkisi

53.   Üzüm, Fransa Bordeaux

54.   Üzüm İtalya, Chianti

55.   Üzüm Kanada

56.   İncir, yabani

57.   Dut, beyaz ve siyah

58.   Sakız ağacı, (çam sakızı)

59.   Natel eriği

60.   Gudret narı

Aromatik bitkiler/ baharatlar

61.   Defnegiller ve çeşitleri

62.   Lavanta ve çeşitleri

63.   Biberiyegiller ve çeşitleri

64.   Kekikler ve çeşitleri

65.   Ihlamur

66.   Fesleğen ve çeşitleri

67.   Salbei (salvia officin)

Dikenli aromatik kaktüs bitkileri

68.   Alovera ve çeşitleri

69.   Topkaktüsler

70.   Palmiyeler, ailegruppe

71.   Hurma ağaçları

72.   Bonzai bitkileri

73.   Süs bitkiler