Mutlu ve huzurlu ailelerden oluşan cemiyet mutlu ve huzurlu olur. Herkes kendi imkânları ölçüsünde bir yuva kurabilir. Mühim olan, kurulan yuvayı korumak, huzur ve mutluluk içinde devam ettirebilmektir. Yeter ki eşler bunun bilincinde olsunlar ve aile mutluluğunu bozacak kötü tutum ve davranışlardan sakınsınlar, kendilerini mutlu edecek güzel tutum ve davranışlara yönelsinler. Bu nedenle, mutlu bir yuva nasıl kurulur, nasıl korunur? Şu şekilde sıralayabiliriz:

1-, İslâm’a uygun bir yuva kurma biklincinde olmalı, isabetli, dindar eş seçmeli.

2-  Mutlu bir aile yuvasını oluşturmaya gayret etmeli. (Eşler arasındaki mutluluğun formülü 5 S’de gizlidir. Sevgi, saygı, sabır, sadakat ve sorumluluk).

3- Yaratılış gayesini bilmeli ve ona uygun yaşamaya gayret etmeli.

4- Doğru inanç, ibadet ve güzel ahlâk sahibi olmalı.

5- Dünya hayatının imtihan hayatı olduğunu unutmamalı.

6- Kimseye muhtaç olmayacak kadar bir geliri olmalı.

7- Dünya ve âhirette mutlu, huzurlu olmak için çalışmalı ve duâ etmeli.

8- Mal mülk hırsına kapılmamalı.

9- Kanaat sahibi olmalı (elindekiyle yetinebilmeli).

10- Lüks ve israftan kaçınmalı.

11- Gururlu, kibirli ve inatçı olmamalı.

12- Haline şükretmeli.

13- Zorluklarla karşılaştığında sabretmeli.

14- Ümit içersinde olmalı.

15- Yersiz korkulara kapılmamalı, aşırı üzüntü ve karamsarlıktan sakınmalı.

16- Hayata olumlu bakmalı, bardağın dolu tarafını da görmeli, (çünkü güzel gören, güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır, mutlu huzurlu olur.)

17- İstişare etmeli.

18- Hoşgörülü ve iyimser olmalı.

19- Eşler birbirine değer vermeli.

20- Fedakâr olmalı.

21- Birbirine güvenmeli.

22- Tutumlu olmalı.

23- Yakınlara ilgi ve ikramda bulunmalı.

24- Merhamet ve şevkat sahibi olmalı.

25- Temiz ve güzel giyinmeli.

26- Cinsel görevler yerine getirilmeli.

27- Birbirinize karşı kibar ve saygılı olmalı. “Nasıl olsa bizim aileye bişey olmaz,” diyerek kaba saba ifadeler, argo kelimeler ve yanlış davranışlar sergilemeyin.

28-  Sürekli eşinize karşı olumlu düşünceler içinde olun ve unutmayın ki, o Allah’ın size vermiş olduğu bir emanettir ve bu emaneti iyi koruyun.

29- Eşinize iyi davranın, ona saygı gösterin ve sevginizi göstermekten çekinmeyin.

30- Birbirinize ve sizin eşinize karşı yapmanız gereken vazifelerinizi iyice öğrenin ve bunları en güzel şekilde uygulamaya çalışın.

31- Eşler, aileyi sevgi ortamına dönüştürmelidirler. Evinizde her zaman sevgi hâkim olmalı.

32- Çocukların karakterleri ailede şekillenmektedir ve kazandıkları karakter sayesinde gelecek yaşamlarının mutlulukları oluşmaktadır. Bu yüzden onları doğru eğitin,
çocuklarınızla olan ilişkilerinizi samimiyetle güçlendirin. 

33-  Sizin için en değerli insan eşiniz olmalıdır, herkesten çok ona değer verin.  

34-  Eşinizi potansiyel olarak üstün özelliklere sahip olacak ve kendisini geliştirebilecek birisi olarak görün.

35- Evliliğin felsefesinden biride, eşlerin insani kemaller yolunda birbirlerinin yardımcısı olmasıdır. Eşinizin kendisini geliştirmesini gönülden isteyerek, çaba harcayın.
Bunun için gereken her şeyi hazırlayıp, yapmaya çalışın. Böylelikle aile yuvanız monotonluktan kurtulup, sürekli yeniliklerle canlı kalacaktır.

36- Siz ona sevgi gösterin ve onunda size sevgi göstermesini sağlayın. Sevginizi karşılıklı olarak kalben, sözlü ve pratikte gösterin. 

37- Sevginizi göstermek sadece dilde kalmasın, bunu uygulamaya dökün. Örneğin doğum gününde, evlilik yıldönümünde bir hediye alın, ara sıra elinizde bir demet çiçekle eve gelin.

38- Eşinizin güzel yönlerini tespit edin, bunları görmezden gelmeyin, yeri geldiğinde onun bu güzel yönlerini kendisine söyleyin. Onun olumlu özelliklerinden sürekli överek bahsedin, bu şekilde birbirinize karşı sevginizi çoğaltın ve yuvanızı sıcak tutun.

39- Eşinizle uyuştuğunuz ortak düşünce ve ruhi özelliklere önem verin, ikinizde de güzel düşünce ve hal hareketlerin gelişmesini sağlayın. Birlikte kendinizi geliştirmek, güzel ahlaki sıfatları kazanıp ve kötü sıfatları da uzaklaştırmaya gayret edin. 

40- Her zaman eşinizle uyum içerisinde olmaya çalışın, anlaşmazlıklara düşmekten uzak durun. Bunun yolu da  “iyi duymak ve iyi dinlemekten” geçer, kafanızdaki önyargıları bir kenara bırakarak, önce düşüncelerini açıklamasına izin verin.

41- Ve son olarak,  dünya ve ahiret saadeti için doğru inanç, ibadet ve güzel ahlak sahibi olun; ailenin huzur ve mutluluğu için gereken fedakârlığı da yapın!