F İstanbul Gıda Fuarı, lezzet tutkunları ve gastronomi meraklıları için unutulmaz bir deneyim yaşattı. Aynı zamanda yeni teknolojilerin gıda sektörüne nasıl katkıda bulunduğunu da gözler önüne serdi.
10-13 Temmuz 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde So Fuar Grubu'nun Federal Fuar ve Kongre Yönetimi şirketi tarafından düzenlenen F İstanbul Gıda Fuarı, büyük bir başarıyla tamamlandı. 93'ten fazla ülkeden 5 binden fazla global alıcı, 50 bin metrekarelik alanda, gıda sanayisinde faaliyet gösteren binden fazla markayla buluştu. Bu sayede firmalar, "müşteri eşleştirme programları" aracılığıyla yeni ticari bağlantılar kurma imkânı yakaladı.
En kapsamlı gıda endüstrisi fuarı
Türkiye'nin en kapsamlı gıda endüstrisi fuarı olma özelliğini taşıyan F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Fuarı, katılımcı firmaları, dünya genelinden gelen binlerce uluslararası alıcıyla buluşturdu. Geçtiğimiz yıl yüzde 76 büyümeyle gerçekleşen fuar, 2024'te artan talepleri karşılamak için 700'den fazla stantta kurulum sağladı. Fuar, gıda sektörü profesyonelleri için önemli bir platform hâline gelerek firmaların yeni pazarlara açılmalarına, iş birlikleri kurmalarına ve sektördeki gelişmeleri takip etmelerine imkân verdi.
Açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı yaptı
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mehmet Fatih Kacır tarafından gerçekleştirilen fuarın açılışında, gıda ürünleri imalatına yönelik teşvikler ve projeler hakkında bilgiler verildi. Açılışa Özbekistan Tarım Bakanlığı Baş Uzman Dilshod Khasnov, İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, İTO Perakende Ticaret Meslek Komitesi Başkanı Yavuz Altun, TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, Evfed Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı, SO FUAR Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Sofuoğlu, sektör temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu da katıldı.
Markalar, üretim konularına göre ayrı salonlardaydı
F İstanbul'da firmalar, üretim konularına göre farklı salonlarda ürünlerini sergiledi. Gıda ve İçecek Ürünleri Fuarı, Kuru & Sert Kabuklu Meyveler ve Atıştırmalık Ürünler Fuarı, Bisküvi, Çikolata ve Şekerli Ürünler Fuarı, Gıda ve İçecek Üretim Teknolojileri, Ambalaj ve Katkı Maddeleri Fuarı, Market ve Mağaza Ekipmanları Fuarı gibi fuarlar bir araya gelerek sektöre kapsamlı bir bakış açısı sundu.
Ünlü şefler F İstanbul'da buluştu!
Dünya Aşçılar Birliği Başkanı Thomas Gugler, bin 500'den fazla kupa ve ödülün gururlu sahibi, F İstanbul'da ziyaretçileriyle buluştu. Şef Özlem Mekik koordinatörlüğünde gerçekleştirilen lezzet şovları, unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşattı. Michelin yıldızlı şefler, ödüllü tariflerini ziyaretçilere sunarken interaktif atölyelerde de pişirme tekniklerini ve yemeğin inceliklerini anlattı.
Fuar, sadece lezzet şöleni ile sınırlı kalmadı. Aynı zamanda yeni teknolojilerin de buluşma noktası oldu. F İstanbul Gıda İhracat Fuarı, bu yıl da sektördeki yenilikleri ele alan paneller, konuşmalar ve oturumlarla katılımcılara yeni bakış açıları kazandırmayı hedefledi.
Güvenilir Ürün Platformu ilk kez F İstanbul'da
Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Teknolojik Yenilikler Işığında Buğdaydan Sofraya Gıda" oturumuna TUSAF (Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu) ve Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram da konuşmacı olarak katıldı. Oturumda, teknolojinin gıda sektörünü nasıl dönüştürdüğü ve bu dönüşümden nasıl faydalanılabileceği ele alındı.
"Yapay Zekâ Ekseninde Değişen Perakendecilik ve Rekabet" panellerine ek olarak TÜKONFED Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komisyonu Başkanı Nurten Sırma moderatörlüğünde İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'nın da katılımıyla "Gıda Sektöründe Sürdürülebilir Dönüşüm" paneli gerçekleşti. Panelde, gıda sektörünün sürdürülebilirlik konusundaki adımları ve geleceğe dair vizyonu ele alındı.
Gastronomi ve dijital pazarlama konularında uzman görüşler
Gurme Magazin Ufuk Güngör moderatörlüğünde "Markalar İçin SEO ve Dijital Pazarlamanın Rolü" panelinde, ben de "Gastronomide Sosyal Medyanın Rolü" konusunda bilgiler verdim. Panelde marka uzmanı Hakan Kural da markaların dijitalleşmesi ile ilgili açıklayıcı bir konuşma yaptı.
Fuara katılan firmalardan bazıları
Urfasan Tarım - Şanlıurfa
“Şanlıurfa'dan dünyaya fıstık lezzeti”
1986 yılından beri Şanlıurfa'da fıstık işleme konusunda öncü olan Urfasan, 15 bin metrekr tesisi ve 4 bin metrekarelik kapalı alanıyla entegre bir üretim hattına sahip. Yetkilisi ibrahim Güler ile F İstanbul Fuarı’nda tanıştım. Gıda güvenliği, ürün kalitesi ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan Urfasan, bölgenin ve Türkiye'nin yöresel lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmayı ve ihraç etmeyi misyon edinmiş bir marka.
Pakun - Samsun/Bafra
“50 yıllık un deneyimiyle dünya sofralarında”
Yine fuarın güçlü gıda markalarından biri de Türkiye’nin köklü ve yenilikçi un markası Pakun’du. 1973'ten beri Samsun Bafra’da faaliyet gösteren Pakun, ikinci tesisiyle Çorlu'da da üretim yapmaya başlamış. Günlük 2 bin 600 ton buğday kırma kapasitesiyle uluslararası standartlarda un üretiyor ve 50'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Pakun, Rusya ve Ukrayna'dan özenle seçilmiş buğdaylarla ürettiği unlarla, lezzetli ve güvenilir sofralara katkıda bulunuyor. Pakun'un sunduğu ürün yelpazesi: ekmeklik un, yufkalık un, pastalık un, hamburgerlik un ve pizzalık un.
Demirkazık Gıda - Niğde
“Doğal lezzetin zirvesi”
Demirkazık Bal; 2020 yılında Niğde'de dede mesleği olarak arıcılık yapan firma, Ahmet Coşkun Yücel tarafından kuruluyor. İsmini Aladağların en yüksek zirvesinden alan Demirkazık Bal, karakovan balı başta olmak üzere, doğal bal çeşitleri, ezme ürünler ve ballı bitkisel karışımlar üretmektedir. Ürünlerini sadece Türkiye'ye değil, yurt dışına da satmaktadır. Firmanın önceliği müşteri memnuniyetidir. Bu nedenle en yüksek kalitede ürünler sunmaya ve müşterilerine %100 memnuniyet yaşatmaya devam ediyor.
Mavit - Siirt
“Kadın kooperatifi gücüyle salamura yaprak üretimi”
Siirt'in Şirvan ilçesinde, Pirinçlik Köyü Üreten Eller Kadın Kooperatifi'nin kurduğu salamura yaprak tesisi, bölgenin lezzetli ürünlerini sofralarımıza taşıyor. Siirt Valiliği himayesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün girişimleri ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın desteğiyle hayata geçen tesis, 300 metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. 15 kadın girişimci, civar köylerden topladıkları tayfi üzümü yapraklarını titizlikle işleyerek "Mavit" markasıyla paketliyor ve Siirt'teki yerel marketlere sunuyor. Sadece salamura yaprağıyla sınırlı kalmayan kooperatif, zivzik narından nar ekşisi ve Siirt fıstığı gibi yöresel lezzetleri de "Mavit" markasıyla satışa sunarak bölgenin kalkınmasına katkıda bulunuyor.
Aşpa Gelincik - Afyonkarahisar
Afyon'un lezzetleri, Gelincik ile Türkiye'ye ve dünyaya ulaşıyor!
UNESCO tarafından tescillenmiş bir gastronomi şehri olan Afyonkarahisar, sadece lezzetiyle değil, haşhaş gibi pek çok patentli ürünüyle öne çıkıyor. Süleyman Aşgın liderliğindeki Aşpa firması, "Gelincik" markasıyla Afyon'un yöresel lezzetlerini eşsiz tariflerle tüm Türkiye'ye ve dünyaya sunuyor. Yılların bilgi, birikim ve deneyimini her geçen gün daha da ileriye taşıyan firma, lezzeti ve insan sağlığına faydalarıyla ön plana çıkan haşhaşı pek çok farklı tarifle üretiyor. Gelincik ürün gamında haşhaş tohumu, leblebi kreması, fıstık ezmesi, fındık kreması, haşhaş ezmesi, yağ grubu ve diğerleri yer alıyor. Ayrıca Afyon'un turizm cenneti Frigya'da da, "Şehri Frig" adıyla yöresel lezzetlerin sunulduğu bir tesise de sahip.