3. Engellilerin yetenek ve becerilerinin geliştirilerek, toplumsal üretime katkıda bulunmalarının sağlanmasıdır. Engelliliği bir talihsizlik kabul ederek bu insanlarımızı toplum dışı bırakmak yerine, onların da bakım, eğitim ve düzenli bir hayat hakları olduğu unutulmayarak onlara gerekli hizmeti vermek gerekir. Bu bilincin, toplumun her kesimince benimsenmesi ve desteklenmesi çok önemlidir. Engelliler konusunda aile ve okul başta olmak üzere, bütün kurumlar kendilerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmelidirler. Bu amaçla kurulan vakıf, dernek, eğitim, sağlık ve rehabilitasyon merkezlerine maddî mânevî açıdan ve özellikle araç ve gereç yönünden yardımcı olmak, dinî ve insanî bir görevdir. Engellilerimiz, beceri ve kabiliyetlerine göre iş imkânı sağlanarak topluma kazandırılmalıdır. Daha da önemlisi, sevgi ve ilgiye muhtaç, bu insanlar sık sık ziyaret edilerek, kendilerine mânevî destek verilmelidir.

• Engelli bir kişi aile ve sosyal çevresinden olumsuz düşünce ve davranışları fark ettiğinde kendini sosyal hayattan uzaklaştırabilir. Dolayısıyla çok dikkat etmeli, engellileri üzecek, kızıdıracak söz ve davranışlardan sakınmalıyız.                                                                                       

• Engelli kimselere değer vermeli, söz ve davranışlarımızla onların gönüllerini almalı, huzur ve mutluluklarına vesile olmalıyız. Hayatlarını kolaylaştırıcı mahiyette  her türlü maddî ve mânevî yardım yapmalıyız. Diğer yandan, hiçbir engelli kimseyi, “kör, sağır, dilsiz ve topal” gibi sıfatlarla nitelememeli, her türlü aşağılayıcı söz, fiil ve davranışlardan şaka da olsa sakınmalıyız.

• Engellilere karşı önyargılı olmamalı, onlar ile ilgili konularda onlar adına karar vermemeliyiz. Onlara değer verdiğimizi hissettirmeliyiz.

Yetkililere Tavsiyeler

• Engelli vatandaşların devlet tarafından korunması ve onlara pozitif ayrımcılık yapılması, sosyal adaletin bir gereğidir. Türkiye’de devlet tarafından engellilere yönelik çeşitli hak ve hizmetler sunulmaktadır.  Ana hatlarıyla söylemek gerekirse; engellilere verilen Sağlık Kurulu raporunun %40 ve üzerinde olması durumunda yetkililerin ise, yasalar yoluyla engellilere sağladıkları şu haklardan yararlanmaktadırlar: Sağlık,  evde bakım ve bakım aylığı, eğitim, rehabilitasyon, çeşitli vergi muafiyeti, iş imkanı, erken emeklilik, su, vapur vb. hizmetlerde indirim yapılmakta, özellikle toplu taşıma hizmetleri ücretsiz sunulmaktadır.

• Yetkililer, engellilere sunulan bu hakların ve imkânların uygulanmasında, gerekli takibi yaparak aksamalara sebebiyet verilmemesini temin etmeleri gerekmektedir.

• Mutlu ve huzurlu bir toplumun en önemli şartlarından birisi de tüm bireylerin eşit şartlarda haklardan yaralanmasıdır. Engellilere sahip çıkmak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almak hepimizin üzerine düşen vazifedir. Bu hususta bizlere düşen en önemli görev engelli kardeşlerimize birey olarak toplumun bir parçası olduklarını hissettirmek ve onlara gereken ilgi ve alaka göstermektir.