İsrail’in 7 Ekim’den itibaren Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım, ABD yönetimi üzerinde de siyasi baskıya neden olunca ABD Başkanı Biden 10 Haziran 2024’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin da (BMGK) onayladığı bir ateşkes planını ortaya koydu. Bu plan Hamas tarafından kabul görürken Netanyahu ise bir süre beklettikten sonra çeşitli gerekçeler ortaya koyarak reddetti.

ABD Başkanı Biden'ın sunduğu ateşkes teklifi üç aşamadan oluşuyordu. İlk aşama; hemen ateşkes, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takas edilmesi, İsrail güçlerinin Gazze'de nüfus bulunan yerlerden çekilmesi, insani yardımın artması, temel hizmetlerin yeniden inşası, Filistinli sivillerin Gazze'nin kuzeyi dâhil tüm Gazze Şeridi genelinde evlerine dönmesinin ve uluslararası toplumun gerekli konut katkısı yapmasının sağlanması gibi başlıklar içeriyordu. İkinci aşamada, krizin nihai olarak sonlandırılması için geri kalan esirlerin tümünün serbest bırakılması ve İsrail'in tüm Gazze'den çekilmesi; üçüncü aşamada ise Gazze için birkaç yıla yayılan yeniden inşa planının başlatılması ve ölen esirlerin de cesetlerinin teslim edilmesi hedeflenmişti. Ancak İsrail bu anlaşmayı boşa düşürdü.

Şimdi ise olası bir “İran-İsrail” savaşı endişesinin de tetiklediği yeni bir inisiyatif söz konusu. ABD, Mısır, Katar ara buluculuğunda yeninden ateşkes görüşmeleri başladı. Doha’da başlayan süreç Kahire’de devam etti. Ancak bu sefer BMGK’nın onayladığı ilk anlaşmanın dışında İsrail’in istekleri doğrultusunda İsrail ordusunun tamamen çekilmesini garanti altına almayan, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ni ikiye ayıran Netzarim Koridoru ile Gazze Şeridi ve Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda (Selahattin Koridoru) konuşlu kalmaya devam etmesini dayatan bir hüviyete dönüştürülmüş durumda. Hamas zaten yeni maddeler içeren bir müzakerenin tarafı olmayacağını baştan ortaya koyarken ABD ise sahte bir iyimserlik oluşturup Hamas üzerinde baskı yaratarak ona İsrail’in lehine olacak bu yeni şartları dayatma peşinde.

Netanyahu’nun yaptığı açıklamalar da İsrail’in bu iki koridorun kontrolü elinde olmadan bir ateşkesi kabul etmeyeceği yönünde. Refahta, Mısır sınırında bulunan 14 km uzunluğundaki Philadelphia Koridoru Gazze’nin dünyaya açılan tek çıkış kapısı konumunda; dolaysıya stratejik değeri çok yüksek. Netzarim ise Gazze’yi “kuzey” ve “güney” olarak tam ortasından ikiye ayırıyor. İsrail ordusu burada konuşlanıp teftiş noktaları oluşturmak istiyor. Bir nevi Gazze’yi Batı Şeria’ya çevirmek arzusundalar.  Dolayısıyla mevcut şartlarda Gazze’de bir ateşkesin hayata geçme ihtimali maalesef düşük görünüyor. İsrail Gazze’ye yönelik saldırılarını devam ettirirken Hamas’a bağlı Kassam Tugayları da direnmeye devam ediyor. Yine kuzey cephesinde İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar tırmanmaya başlarken ateşkes görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının arından İran’ın İsrail’e yönelik misillemelerinin başlaması da olası görünüyor.